maanantai 27. elokuuta 2012

Leffe Blonde

Ravintolassa maanantai-iltana noin kello 19.45.

– Alkupalaksi ottaisin ton Halloumijuuston salaattipedillä, pääruoaksi ahvenen uusilla perunoilla ja jälkkäriksi creme bruleen. Mikä olut mahtaisi sopia ton ahvenen kanssa?

Tarjoilija selkeästi yllättyy kysymyksestäni, ja silmät lähes pyörivät hänen päässään.

– Tota... ehkä Pilsner Urquell voisi käydä.
– Olisiko jotain vähän erikoisempaa olutta?
– No, sitten ehkä toi vaalea Leffe.
– Mä otan sen.

Tarjoilija tuo kapean hienostuneen Leffe-pullon pöytään ja kaataa viinilasin puolilleen belgialaista lageria. Väriltään tämä 6,6 volttinen olut on keltaista, erittäin keltaista. Vaahto on valkoista.

Maultaan Leffe Blonde on hienostunutta ja raikasta. Raikkaassa maussa on selkeää hedelmäisyyttä, ja jälkimaussa makeutta ja ripaus hunajaa. Ahvenen kanssa Leffe ei kyllä ole paras valinta, olisi ehkä pitänyt ottaa valkkaria niin kuin yleensä kalan kanssa hörpätään. Leffe sopii parhaiten lauantai-iltapäivään nautittavaksi Belgialaisen vanhan kaupungin aurinkoisella terassilla auringon paistaessa ja turistien käyskennellessä kaupungin vanhoilla mukulakivillä. Tyylikäs, valkoiseen paitaan ja mustiin housuihin pukeutunut tarjoilija kantaa pullon tyylikkäästi tarjottimella terasille ja kumoaa oluen hienoon lasiin.

Leffe on pullotettu hienostuneeseen kolmanneslitran pulloon, jossa on kullanväristä metallipaperia pullonkaulan ja korkin ympärillä. Hyvin hienostunutta, vähän kuin skumppaa pikkupullosta. Pullo on hyvin kapea ja siihen tartutaan kepeästi sormilla, eikä kahmaista kouraan kuten Dark Siden miehekäs, jämäkkä pullo. Pullon hienostuneisuutta korostaa vielä kultaiset etiketit, jotka korostavat Leffen ylhäistä ilmettä. Tämä olut on selvästi tarkoitettu nautittavaksi hienostuneesti lasista, eikä pullon suusta hörppäämällä.

Leffen raikkaalla ja hedelmällisellä maualla on varmasti ystävänsä, mutta tämän oluenmaistajan makunystyröissä Leffe Blonde ei herätä sellaisia väristyksiä, joita erinomainen olut saa aikaan.

Tämän viikon kuvasta vastaa luontokuvaajana erityisesti kunnostautunut Lasse Ylisaari.

4 kommenttia:

  1. Eikö iskenyt Blonde toisellakaan kerralla? Ehkä Brunetit on enemmän sun juttu? Entä oliko eksoottisempaa, kuin esim. Urquell? Kyllähän olut monesti sopii hyvin kalan kanssa. Pitää vain löytää oikea kalakaveri... ai ai tarjoilijaa ;)

    VastaaPoista
  2. Ehkä noi vähän tummemmat maistuvat vähän pareammin pitkällisen vaaleiden lagereiden latkimisen jälkeen. Ei se kyllä kovinkaan paljon eksoottisempaa ollut kuin Urquell, mutta ehkä Suomessa vähän harvemmin nautittua.

    VastaaPoista
  3. Koskahan teette analyysin Ahvenanmaalaisesta Stallhagenista? Maku ja menekki kohtalaisen erinomainen. Tuotantoa nostettiin viime vuotisesta 40 %. Loppui kesken elokuun alkupuolella!

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkistä Kimi. Pitää tarkastaa saako Alkosta tuota Stallhagenia. Toivottavasti saa, että pääsen testaamaan.

    VastaaPoista