Ravintolassa maanantai-iltana noin
kello 19.45.
– Alkupalaksi ottaisin ton
Halloumijuuston salaattipedillä, pääruoaksi ahvenen uusilla
perunoilla ja jälkkäriksi creme bruleen. Mikä olut
mahtaisi sopia ton ahvenen kanssa?
Tarjoilija selkeästi yllättyy
kysymyksestäni, ja silmät lähes pyörivät hänen päässään.
– Tota... ehkä Pilsner Urquell
voisi käydä.
– Olisiko jotain vähän
erikoisempaa olutta?
– No, sitten ehkä toi vaalea Leffe.
– Mä otan sen.
Tarjoilija tuo kapean hienostuneen
Leffe-pullon pöytään ja kaataa viinilasin puolilleen belgialaista
lageria. Väriltään tämä 6,6 volttinen olut on keltaista,
erittäin keltaista. Vaahto on valkoista.
Maultaan Leffe Blonde on hienostunutta ja
raikasta. Raikkaassa maussa on selkeää hedelmäisyyttä, ja
jälkimaussa makeutta ja ripaus hunajaa. Ahvenen kanssa Leffe ei
kyllä ole paras valinta, olisi ehkä pitänyt ottaa valkkaria niin
kuin yleensä kalan kanssa hörpätään. Leffe sopii parhaiten
lauantai-iltapäivään nautittavaksi Belgialaisen vanhan kaupungin
aurinkoisella terassilla auringon paistaessa ja turistien
käyskennellessä kaupungin vanhoilla mukulakivillä. Tyylikäs, valkoiseen paitaan ja mustiin housuihin pukeutunut tarjoilija kantaa pullon tyylikkäästi tarjottimella terasille ja kumoaa oluen hienoon lasiin.
Leffe on pullotettu hienostuneeseen
kolmanneslitran pulloon, jossa on kullanväristä metallipaperia
pullonkaulan ja korkin ympärillä. Hyvin hienostunutta, vähän kuin
skumppaa pikkupullosta. Pullo on hyvin kapea ja siihen tartutaan
kepeästi sormilla, eikä kahmaista kouraan kuten Dark Siden
miehekäs, jämäkkä pullo. Pullon hienostuneisuutta korostaa vielä
kultaiset etiketit, jotka korostavat Leffen ylhäistä ilmettä. Tämä
olut on selvästi tarkoitettu nautittavaksi hienostuneesti lasista,
eikä pullon suusta hörppäämällä.
Leffen raikkaalla ja hedelmällisellä
maualla on varmasti ystävänsä, mutta tämän oluenmaistajan
makunystyröissä Leffe Blonde ei herätä sellaisia väristyksiä,
joita erinomainen olut saa aikaan.
Tämän viikon kuvasta vastaa luontokuvaajana erityisesti kunnostautunut Lasse Ylisaari.
Eikö iskenyt Blonde toisellakaan kerralla? Ehkä Brunetit on enemmän sun juttu? Entä oliko eksoottisempaa, kuin esim. Urquell? Kyllähän olut monesti sopii hyvin kalan kanssa. Pitää vain löytää oikea kalakaveri... ai ai tarjoilijaa ;)
VastaaPoistaEhkä noi vähän tummemmat maistuvat vähän pareammin pitkällisen vaaleiden lagereiden latkimisen jälkeen. Ei se kyllä kovinkaan paljon eksoottisempaa ollut kuin Urquell, mutta ehkä Suomessa vähän harvemmin nautittua.
VastaaPoistaKoskahan teette analyysin Ahvenanmaalaisesta Stallhagenista? Maku ja menekki kohtalaisen erinomainen. Tuotantoa nostettiin viime vuotisesta 40 %. Loppui kesken elokuun alkupuolella!
VastaaPoistaKiitos vinkistä Kimi. Pitää tarkastaa saako Alkosta tuota Stallhagenia. Toivottavasti saa, että pääsen testaamaan.
VastaaPoista