kuva Lasse Ylisaari |
Oluenmaistelija Hannu ja Lars Lagerbärs ovat molemmat lopettaneet
työt tältä päivältä ja päättävät suunnata keskustan baariin
hörppäämään yhdet oluet. Baarissa ei ole vielä juurikaan väkeä,
onhan vasta lauantain alkuilta.
– No, mitäs otetaan Hannu.
– Jaaha, vähän niukka valikoima
täällä Lars.
– Otettaisko tota Franziskaneria.
– Vaaleaa vai tummaa?
– Vois kokeilla vaalea, on tullut
juotua enemmän tummia viime aikoina.
– No, otetaan.
Baarimikko kaivaa kaksi Franziskaner
Weissbieriä baarin jääkaapista, kumoaa ne korkeisiin,
tyylikkäisiin tuoppeihin ja ojentaa ne tiskille. Lars ojentaa
miehelle parinkympin setelin, Hannu ja Lars ottavat oluet ja
suuntaavaat pöydän ääreen istumaan.
– Onpa hieno, valkoinen, kuohkea ja
aaltoileva vaahto, toteaa Hannu.
– Muodokas vaahto. Sameanväristä
tämä olut, tosi sameaa. Onkohan tämä jotain pintahiivaolutta,
vähän kuin simaa.
– Tuopin alaosassa on vaaleamman
väristä olutta. Aika jännä juttu.
– Se johtuu siitä, että tuoppi on
alhaalta kapeampi, valo pääsee läpi.
– Joo, totta. Hyvä havainto Lars.
– Härskin hajusta tää on muuten.
Johtuu hiivaisuudesta, toteaa Lagerbärs.
– Ärjy haju on, mutta
mielenkiintoisella tavalla erilainen kuin tavallisesti.
– Maistuuko tässä sun mielestä
hiiva? kysäisee Hannu.
– Joo, kyllä se maistuu. Se on se
valmistustapa, mikä tuo sen hiivan maun tähän olueen. Oluen
sameuskin johtuu siitä hiivasta.
– Tää on kyllä tosi kaunis
kokonaisuus: tämä tuoppi, oluen väri ja Fransiskaanin logo.
– Joo.
– Mä kyllä tykkään tästä hieman
erilaisesta mausta, vaikka se hiiva tulee sieltä aika selvästi
läpi, makustelee Hannu.
– Jälkimaku puskee voimakkaasti
läpi. Ei ehdi oikein maistella, kun jälkimaku tulee jo. Melko kevyt
olut ylipäätänsä, paitsi raskas hiiva lopussa.
– Tähän hiivan makuun pitää ehkä
vain tottua.
– Mua hiivaisuus häiritsee. En kyllä
tilais baarissa.
– Onkohan tääkin luostariolut, kun
tässä on tämä munkki tässä logossa.
– Varmasti Euroopan vanhimpia
luostarioluita.
– Todennäköisesti.
– Tässä maussa on jonkin verran
makeutta. Mitä mieltä sä olet, Lars?
– Tämä on simamainen. Makeus tuo
keveyttä tähän olueen.
– Franziskaner sopii hyvin tällaiseen
nautiskeluun.
– Kyllä, kerran kymmenessä
vuodessa.
Kymmenkunta minuuttia myöhemmin tuopit
ovat tyhjentyneet ja seisovat kaksin baarin pöydällä
tuijottamassa syksyistä, sateista iltaa. Hannu ja Lars Lagerbärs
ovat häipyneet baarista, ulos sateeseen ja ovat nyt matkalla koteihinsa, Lars toiselle puolelle kaupunkia ja Hannu toiselle puolelle.
Siis vittu hyi jotai hiivaa bisses kävin kerran turus ja siel bisse oli hiiva :DD tai siis sitä sanottii en ees halunnu juoda vittu hyi ::D siis muuten ihan hauska tää ku te puhuitte tost kaljast tuli ihan joku oikee arvostelu mielee :pp ja toi loppu oli yli surulline ::(( vähä niinku jossai notebookin lopus tai titanicis ku eka toi lars tarjoo oluen hannulle ja sit ne lasit vaa jää siihen eikä oo enää muuta ku et lars ja hannu on matkalla eri puolille kapee... olisin halunnu jotenki onnellisempaa loppua muute sillee kivis joo xD larsilla oli tosi hyvii huomioit en oo itekään ajatellu et kaljaa vois maistella kerran kymmenes vuodes hahahahahahahahaha xD
VastaaPoistaThommen
PS
jouduin kommentoimaan tällä kertaa hieman kryptisemmin, koska muuten sanomani olisi ollut aivan liian julmaa.
Mahtavaa, että Thommen on kaivanut runosuonensa naftaliinista. Ei toi nyt kuitenkaan ihan niin surullista ollut kuin titanicissa.
VastaaPoistaSamaa mieltä, että Larsilla oli tarkkoja havaintoja.
Hyvin kulkevat taas "tiukka analyysi" ja proosa käsi kädessä. Ehkä jopa paremmin, kuin Miller Genuine Draft:n kohdalla. Kyllä sinusta vielä proosaisti(kin) tulee.
VastaaPoistaMyös minua lopun haikea runollisuus elähdytti. Kaikissa meissä asuu kai pieni, romanttinen runoilija. Jopa jossain pörheän, voimasanoilla verhotun, Thommenin sisimmässä ;)
Tänäänhän on oikein keskustelu herännyt eloon täällä sivulla, mikä on oikein hienoa.
VastaaPoistaKyllä se herkkä runosielu asuu myös Lars Lagerbärsin kovan kuoren alla.